Електрическа безопасност – Практики при домашни ремонти и проекти

Електрическа безопасност

Електрическа безопасност е основно нещо с което трябва да се съобразявате. Електричеството е мощно нещо и захранването във вашия дом съдържа достатъчно електрически ток, за да бъде фатално. Тъй като тези опасности са налице постоянно, трябва да внимавате, когато работите по някоя от електрическите системи във вашия дом. Дори смяната на крушка трябва да се извършва с определени предпазни мерки. И когато работите с електроинструменти, има стандарти за безопасност, които да се следвате.

Предпазни мерки, които да практикувате, когато се занимавате с вашата битова електрическа система

Обърнете внимание на температурата около дома ви. Примерно когато даден контакт се чувства твърде топъл, като се докосне, това може да е знак, че окабеляването зад контакта е повредено. Най-добрата идея е да изключите всички свързани кабели и да оставите контакта на мира, докато квалифициран електротехник го разгледа. Не забравяйте веднага да се обадите за проверка.

Също така трябва да сте запознати с вашата електрическа система, за да поддържате нивото на безопасност. Хубаво е предпазителите в таблото да са ясно обозначени, за да сте сигурни, че можете бързо да ги разпознаете. Освен това е разумна идея зоната пред панела на прекъсвача да се пази от препятствия, тоест да е лесно достижим.

Никога не използвайте кабели и не включвайте контакти, които имат оголени кабели. Това представлява съвсем реална заплаха и трябва да бъде поправено или заменено възможно най-скоро.

Когато подменяте предпазителите, тип бушон, винаги проверявайте дали използвате правилният размер. Прекалено големите предпазители могат лесно да доведат до пожари и други повреди.

Не забравяйте, че халогенните лампи се нагряват много, затова не поставяйте никакви лампи или осветителни тела с халогени в близост до запалими материали като завеси или дрехи.

За предпочитане в днешно време е да използвате LED осветление!

Работа с електричество на открито

Условията във вашия двор също могат да представляват опасност, особено когато има влага. За да сте сигурни и да избегнете токов удар, по време на ремонт изключете всичко!

Ако трябва да използвате стълба и се намирате в близост до електрически проводници, най-добрият вариант стълбата да е направена от дърво. Има много примери за сериозни наранявания, настъпили, когато се използва метална.

Безопасност с електроинструменти

Много проекти за подобряване на дома използват електрически инструменти за бързина и мощност. Но това оборудване може да бъде и много опасно, когато не се работи добре с него. Не забравяйте да проверите добре инструментите преди употреба. Не се опитвайте да използвате инструмент, който е повреден – не си струва риска.

Никога не претоварвайте удължителен кабел. По-добре е да си намерите друго място, за включване, отколкото да рискувате да повредите оборудването си, района около него и потенциално себе си.

И като обща предпазна мярка, никога не трябва да използвате електроинструмент, без предпазителят да изключен.

Всички елементи в електрическата система на вашия дом представляват известно ниво на опасност. От потенциално фатални състояния до такива, които ще причинят болка и щети, справянето с електричеството във вашият дом е сериозно начинание. Практикувайки някои стандартни мерки за безопасност, можете да създадете по-добра среда за вашето семейство.

И ако четете това само за обща култура и не желаете да практикувате, може винаги да потърсите квалифициран електротехник.

Прочетете за Електробезопасност в Уикипедия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *