Откриване кражба на ток

кражба на ток

Мерки при съмнение за кражба.

 1. Проверете дали няма грешка при отчитането от електро разпределителното дружество, като погледнете фактурата и се свържете с тях.
 2. Ако не сте сигурни, че някой съсед извършва кражба от вас, най-добре се свържете отново с разпределителното дружество което за гр.Варна е ЕНЕРГО-ПРО ВАРНА ЕАД на телефон 0700 161 61 Поискайте да проверят електромера ви.
 3. След като от енерго-про са проверили електромера и са ви информирали, че проблема не е от него, тогава може да предприемете мерки за откриване на повишената сметка.
 • изключете всички електрически уреди директно от електрическата мрежа, дори и най-малкият консуматор, като зарядно на телефон. Вградените уреди които са свързани без контакт като например фурни, котлони, съдомиялни и др. също трябва да се изключат както и директните свързани като например климатици, бойлери и други.
 • след като сте разбрали кой е вашият електромер, засечете дали продължава да отчита.
 • Ако продължава да отчита, свържете се с нас, тъй като разпределителните дружества, не се намесват ако има кражба между съседи. Забележка: Обърнете внимание, когато отчита електромера на коя тарифа е в момента, дневна или нощна! Ако през нощта отчита на дневна тарифа или обратно, то тогава електромера е повреден.
 • Ако не отчита е възможно нарушителя да се е разкачил този момент, тоест да не консумира ток. В този случай, може да направите същата процедура и късно вечер. Ако и тогава няма успех, то тогава изчакайте следващата фактура и при наличие на завишена сметка се свържете с нас.
 • Направили сте процедурата и сте разбрали, че въпреки изключените електрически устройства, електромера продължава да отчита, по някое време в денонощието или през деня. В този случай, трябва да Ви посетим и да обследваме къде има свръзка за да разкачим нарушителя.

Още пояснения при съмнение за кражба на ток

* Кражбата на ток е първото нещо в което ще се усъмните при завишената сметка, но това не означава че непременно, се извършва кражба от вас! Има вероятност да имате проблем с електрическата инсталация или някой дефектен уред, който има “утечка”!

Най честата причина за това са, захранващи кабели положени в земята с наранена изолация по някаква причина, или по точно дългите трасета на кабелите, като например проводници за градинско осветление, помпи за хидрофорна система, електромотор за плъзгаща врата и други консуматори, които са нужни извън жилището. Не трябва да се изключва и варианта за евентуално нараняване (повреда) на самият захранващ кабел от електромера до апартаментното табло ТАП.

* Според естеството на изградената инсталация е възможно, неправомерното свързване към вашата инсталация да не е умишлено, а грешка още при изграждането на инсталацията или при някакъв ремонт. В този случай, потребителят дори и не подозира че изразходва чужда електроенергия.

Доказване и установяване кражба на ток

Нашата фирма разполага с професионално измервателно оборудване.

Ние можем да установим и докажем ако има кражба, но само пред вас. Не влизаме в спорове или пререкание с нарушителя!

Ще Ви покажем къде има неправомерно свързване към вашият кабел и съответно ще го премахнем. Със специализиран уред за сканиране на кабели наричан ехограф или по точно рефлектометър, може да се установи къде има допълнително свързване, дори и да е скрито в стената или под земята, извън електромерното табло или вътре в таблото. Ако в момента на измерването, нарушителят не е включил консуматор, с помощта на специализираната техника която имаме, висококвалифициран електротехник, работещ във фирма ЕЛЕКТРОУСЛУГИ ВАРНА ще установи, къде по кабела има допълнително свързване. Тоест, дори и без пряка видимост може да се установи допълнителното свързване към кабела.

За какво трябва да внимавате, при наемането на такъв вид услуга?

Фирмите които откриват кражба на ток във Варна не са много, поради сложността за откриването без наличието на специализиран уред! Енерго разпределителните дружества, разполагат с такъв уред, но те го използват за установяване на кражба от тях.

Ако все пак сте решили да повикате ел. техник, който да направи проверка за кражба на ток и не е, от нашата фирма. При НЕ наличие на специализирана техника, за сканиране на кабели, поради високата им цена, повечето електротехници, разчитат на измервателният уред – тип-ампер клещи, ако уреда засече консумация, тогава техника започва да оглеждат трасето и проследява с обикновен кабелен локатор (детектор за откриване на кабели).

Проблема в този метод за откриването и доказването при кражба на ток (електроенергия) е, че ако нарушителя в този момент се е разкачил от кабела и свързването е прикрито достатъчно добре, то тогава няма как да се разбере, дали някой извършва кражба или има разклонение по кабела, защото ампер клещите ще покажат стойност 0, тоест няма консумация, а кабелния локатор ще прескочи разклонението, поради факта че това е уред, за проследяване, прекъсване, и късо съединение на кабелите. В тези случаи, за успешното намиране на проблема е на късмет.

Лесното откриване на кражба на електроенергия е когато, свързването е направено в електрическото табло, директно към вашият захранващ кабел след електромера. Тогава електротехника, може да установи визуално свързването и съответно да премахне присъединяването.

Кражбата на електроенергия е престъпление!

Документи

За съжаление, преустановихме издаването на протокол, който да послужи пред органите на реда, поради сложността до приключване на действието.

Документите които може да ви издадем, са за някои от нужните извършени услуги по време на обследването:

 1. Измерване на електрическата инсталация за нередности.
 2. Измерване на електрически уреди за повреда.
 3. Обследване и диагностика на захранващи проводници.
 4. Възстановяване на електрическата инсталация в съответствие и премахване на нередности, причиняващи смущения и ненужно изразходване на електроенергия.

Цени

Цените за услугите не са фиксирани, поради особеностите които се появяват по време на измерване. Ориентировъчно за апартамент около 65 кв.м. – строителство след 2008 година, може да бъде 140-250лв. При по старите сгради, цената може да се повиши с около 30%

Вие сте под наем и се съмнявате, че изразходвате толкова много електроенергия!

Когато сте наели стая, етаж, жилище, помещение или дори сграда, не може да знаете, че ще плащате толкова висок ток. Причините за това, може да са не правилно разделяне на електрическата инсталация, не правилно монтиран контролен електромер или повреден. Причините може да са много, както и кражба на електроенергия от вас! Свържете се с нас за да установим повишението на ток.

Вие сте наемодател и се съмнявате в кражба на ток.

Забеляза ли сте, че по показанията на контролният електромер, наемателя изразходва много малко ток. Причините за това, може да са повреден или компрометиран електромер. Свържете се с нас, за да установим причината.

Факти

Кражбата на електроенергия е често срещана практика, не само в България. Някои наказания за престъплението включват глоби и лишаване от свобода. Може да прочетете още в wikipedia от тук