Домашна автоматизация Плюсове и минуси в инвестирането

домашна-автоматизация

Благодарение на системите за домашна автоматизация като Control 4 и системата Nest, домовете ни стават по-интелигентни. Но какви предимства и недостатъци предлагат тези електрически подобрения на обикновеният собственик на жилище? И как можете да решите дали инвестицията има смисъл или не?

Разгледайте плюсовете и минусите на тази бързо развиваща се индустрия, за да разберете дали автоматизацията на дома може да подобри начина ви на живот.

Какво е система за домашна автоматизация?

Тези електрически системи за управление позволяват на собствениците на жилища да наблюдават и

управляват различни елементи от дома си от централен панел или чрез използване на мобилни телефони и компютърни приложения, докато са извън къщата.

Системите, често свързани към популярни системи за домашна автоматизация, включват:

 • системи за сигурност
 • брави за врати
 • осветление
 • системи за домашен комфорт като отопление и охлаждане
 • системи за домашно забавление, включително аудио и визуални компоненти
 • напояване
 • домофони
 • сенници за прозорци

Цените варират от 3000лв. и нагоре, в зависимост от размера на дома ви и ограниченията на системата. Когато Ви посети Електротехника или проектанта ще Ви бъде разяснено най-добрите варианти за Вас.

Евтини, фокусирани опции като програмируемият термостат Nest предлагат много основна автоматизация, докато по-ангажираните системи като Control 4

започват на ниво от 8000лв. и се придвижват нагоре.

Плюсове на инвестирането в домашна автоматизация

Живеем в дигитална епоха и сме свикнали с обкръжението, което реагира мигновено на нашите желания и ниво на комфорт. Съвременните семейства искат домашните им системи да реагират бързо и ефективно.

Ако е възможно, искаме нещата да действат зад кулисите, като същевременно ни позволяват гъвкавостта да персонализираме.

Висококачествените системи за домашна автоматизация позволяват на собствениците на жилища да контролират и персонализират електрическите системи с минимални усилия.

Трябва да можете да пестите енергия с този тип електрическа система. Въпреки че трябва да използвате допълнително електричество, за да работите с компютъра и да поддържате комуникация между други домакински системи,

количеството потенциално спестена енергия надвишава обичайното използване.

Автоматизираните системи, които следят вашите температурни настройки и комбинират тази информация с метеорологичните данни в реално време и данните от календара, ви позволяват да поддържате стаите в дома си комфортни с минимално потребление на енергия.

Няколко примера за това как вашата система за домашна автоматизация може да помогне за намаляване на потреблението на енергия включват:

 •     поддържане на по-ниски температури в моментите, когато къщата ви остава празна
 •     настройка на различни стаи при различни температури, за да отразява правилно начина ви на живот
 •     избягване на отопляване за помещенията, които не използват, или да разпределяте по-ниски нива на топлина в рядко използвани зони
 •     изключване на осветлението, когато стаите останат празни
 •     изключване на уреди и компютри, когато къщата е празна
 •     наблюдение на потреблението на енергия и предлагане на сравнения въз основа на сезони, време на деня и други полезни данни

Системата за домашна автоматизация също може да помогне да запазите дома си в безопасност, осигурявайки спокойствие.

С директен достъп до вашата система за домашно наблюдение,

било то чрез вашият смартфон, лаптоп или компютър, можете дори да управлявате домофон или да отговорите на звънеца на вратата със звуков сигнал, който отклонява кражбите.

Правилно използваните напоителни системи удължават живота на вашите растения и тревни площи, спестявайки ви пари и подобрявайки цялостния облик на вашия имот.

С добре организираната система за домашна автоматизация, вашите контроли за напояване могат да бъдат наблюдавани и управлявани от всяко място, което ви позволява да променяте графика по всяко време на деня.

Ръчните контроли също могат да бъдат превключени към напълно програмирана операция, която отчита температурата,

метеорологичните условия и валежите – правейки напояването на тревата и градината Ви бързо.

Недостатъци на инвестирането в система за домашна автоматизация

Може би най-големият проблем с това електрическо надграждане е функционалността. В зависимост от типа или марката, която инсталирате, тя може или не може да изпълнява всички горепосочени функции.

Няколко продукта предлагат ограничени комбинации, като автоматизация на вашето осветление, контрол на климата, без да предлагат достъп до домашното ви развлечение или напоителна система.

Разберете какво точно се предлага в пакета, преди да похарчите трудно спечелените си пари, и обсъдете възможностите за инсталиране с опитен изпълнител,

за да сте сигурни, че системата ще работи във вашият дом.

Много от най-новите пакети за домашна автоматизация също се предлагат с месечна абонаментна такса.

Ограничен брой функции се предлагат безплатно, но трябва да се изплаща месечна такса, за да имате достъп до пълната функционалност на системата.

Подобно на таксите за мониторинг на вашата система за домашна сигурност, тези такси за абонамент могат да се променят и вашата система ще бъде напълно работоспособна само когато сметката ви бъде изцяло платена.

Попитайте за всякакви месечни такси и се уверете, че разбирате задълженията си, когато подписвате договор с която и да е компания за домашна автоматизация.

Тъй като този тип жилищна електрическа система работи на захранване, тя е уязвима от прекъсвания и изгаряния. Помислете колко зависими ще бъде семейството ви на тази система и ще се опита да изготви резервен план, ако захранването спадне.

Бъди подготвен. Тези системи също работят чрез Интернет, достъп до съхранени данни чрез облак и комуникация с различни електрически системи във вашия дом чрез wifi. Ако вашата интернет услуга е ненадеждна, този тип система може да не работи добре.

Селските райони често нямат технически услуги, които да поддържат пълна система за домашна автоматизация,

като високоскоростен интернет и надеждна услуга при всяко време.

 Помислете за надеждността на вашия интернет доставчик – както за домашният достъп, така и вашата мобилна мрежа. За по-голямо удобство и по-високо ниво на контрол в електрическата система на вашия дом, помислете за системи за домашна автоматизация.

Но имайте предвид, че тези продукти имат ограничения и вашето имущество или начин на живот може да не са подходящи за марки на пазара днес.

Говорете с опитен изпълнител и разберете за плюсовете и минусите на електрическите системи за домашна автоматизация,

преди да инвестирате в тази нарастваща технология.

Можете да прочетете още в Уикипедия Автоматизация и контрол на вашият дом

Автоматизация на дома

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *