Електрическа работа – Може ли да се справим сами?

внимание опасност от ток

Да живеем безопасно с електричеството – какво да избягваме

Всички знаем някои основни практики за електрическа безопасност. Много собственици на жилища обаче се занимават с практики, които изглеждат безопасни, но които всъщност са изключително рискови. Опасностите може да не са толкова очевидни, колкото докосването на контакт с мокър пръст, но тези опасности са също толкова реални.

Използване на грешни кабели и разклонители

Много малко от жилищата, не използват удължители. Повечето имат поне един или два удължителни кабела, адаптери с множество щепсели или разклонители. Когато се използват правилно, тези малки уреди са полезни и безопасни. Много собственици на жилища обаче ги използват неправилно.

Някои от тези елементи са предназначени за използване с големи уреди, докато други са предназначени за по-малки неща като зарядни за мобилни телефони.

Никога не поставяйте по-голямо електрическо натоварване върху удължител, отколкото е проектирано да се справя. Това може да причини къси съединения, може да не сработи предпазителя и да предизвика  пожар.

Друг често срещан и много плашещ навик е свързването на множество кабели или разклонители. Тези устройства трябва да бъдат включени в контакта и нищо друго. Свързването им създава опасност от пожар.

Оставяне на незащитени проводници

Не пипайте опасност от токов удар.

По време на строителството и реконструкцията лицензиран електротехник не винаги е на разположение. Могат да се получат специални разрешения, които позволяват на определени работници да извършват степен на окабеляване под наблюдение.

Може да се получи същия вид разрешително, което позволява на собственик на жилище да извършва „прокарване на кабели“, докато е под надзор.

Много често срещана грешка по време на строителството или основното преустройство е поставянето на снопове от кабели. Съществуват много специфични разпоредби относно поставянето на проводници в близост до други елементи, като шипове и гипсокартон. Тези разпоредби са в сила, за да се избегне прищипване, надраскване, дърпане или повреда по друг начин на проводника.

При определени условия и ситуации е необходима метална предпазна плоча, за да се предотврати пробиването или повреждането на проводниците или други предмети.

Вашият изпълнител ще знае точните измервания, които се изискват във вашият случай, както и къде и кога е необходима предпазна плоча.

Ако живеете в район, който позволява самостоятелна електрическа работа и не сте сигурни в тези спецификации, разберете преди да започнете проекта си.

В много райони информацията е достъпна онлайн. Ако наистина искате да играете на сигурно, можете да наемете електротехник, който да оцени вашия дом и проект, преди да започнете, да ви предупреди за потенциални опасности и да ви обучи за безопасността и местните разпоредби.

Свързване на проводници с различна сила на тока

Силата на тока се отнася просто до електрическото натоварване, което определена жица е оценена за безопасно пренасяне. Когато изпълняват относително прости електрически задачи, като например инсталиране на нов контакт,

много собственици на жилища правят опасното предположение, че просто защото кабелът изглежда достатъчно здрав и тежък, за да се справи с определен товар, той може да се справи с този товар.

Това е напълно невярно. 15-амперният и 20-амперният проводник могат да бъдат идентични на външен вид. Свързването на двете по време на инсталация на изхода обаче ще претовари по-малкия проводник, оставяйки ви опасност от пожар, скрита във вашата стена. Играйте на сигурно и проверете силата на тока на всеки отделен проводник, който използвате.

Неправилна подмяна на предпазител

Справянето с предпазител, който винаги изгаря, може да бъде изключително разочароващо. Важно е обаче да запомните, че изгорелите предпазители са показателни за проблем някъде в електрическата система на вашия дом. Всеки непроверен електрически проблем може да бъде опасен. Ако вашите предпазители продължават да изгарят, обадете се на електротехник, който да провери окабеляването ви и да намери източника на проблема, вместо да ги подменя безкрайно.

Още по-опасна ситуация възниква, когато собственикът на жилище погрешно смята, че поставянето на по-голям прекъсвач или предпазител ще реши проблема. Това не може да бъде по-далеч от истината. В действителност предпазител или прекъсвач, по-голям от ампеража на проводника, може да причини опасно прегряване и потенциални пожари. Винаги се придържайте към оригиналния прекъсвач или предпазител и се обадете на професионален електротехник, ако прегорелите предпазители са повтарящ се проблем.

Неправилно оразмеряване на крушката

Смяната или подмяната на крушка може да е една от най-простите домакински задачи, но не е без потенциална опасност. Отпечатано върху всяко едно осветително тяло, точно на основата, в която завивате крушката, е максимална мощност. Това обикновено е 60 вата за по-малки лампи и 100 за по-големи, въпреки че това варира в зависимост от производителя.

Несъмнено сте забелязали, че крушка от 150 вата лесно ще се завие в гнездото на лампата с мощност 60 вата. Означава ли това, че лампата може да се справи със 150-ватовата крушка? Абсолютно не! Всичко това означава, че много крушки споделят универсален размер основа. Винаги следвайте отпечатаните мощности на всяка лампа във вашия дом. Ако в лампата се използва прекалено ярка крушка, крушката и лампата могат да се нагреят опасно и да представляват опасност от пожар. В наши дни Ви съветваме да използвате LED крушки!

Лоша поддръжка на кабела

Справяне с електрическа работа

Понякога най-простите неща в крайна сметка причиняват най-големи опасности. Това обикновено е така, защото тези прости неща са толкова често срещани, че почти забравяме, че са там. Естествено е да бъдете нащрек и внимателни при извършване на електрически работи,

тъй като повечето хора са наясно с опасностите, а задачата, която се извършва, не е рутинна.

Често срещаните предмети като електрически кабели обаче могат бързо да станат част от домашния пейзаж. Кога за последен път обърнахте внимание на електрическия кабел на вашия телевизор например? Вероятно когато сте го включили преди месеци или дори години.

Електрическите кабели могат да се повредят по различни начини.

Кабелите, които се усукват и завъртат често, като тези на сешоарите или други инструменти за оформяне, могат да се изтъркат и износят, самите жици вътре.

Кабел, скрит зад развлекателните центрове, предлага перфектни възможности за дъвчене от любопитни домашни любимци. Много стари електрически предмети могат да имат кабели, които буквално са изгнили.

Независимо от това как един кабел се повреди, важното е да го изключите и подмените възможно най-скоро.

Ако кабелът насочва захранването към нещо, което не може да бъде изключено, като хладилник, увийте кабела здраво с електрическа лента и се обадете на сервиз за ремонт възможно най-скоро.

Електрическата лента е бързо решение, но това е само временно и никога не трябва да се разчита на нея за известно време.

Ако кабелът е на малък уред, най-добре е просто да го изхвърлите; фиксирането на кабела вероятно ще струва повече от първоначалната стойност на артикула.

Намиране на квалифициран електротехник който да свърши електрическа работа.

Най-голямата единична грешка, която собствениците на домове правят, е опитът да извърши електрическа работа на принципа „направи си сам“.

Въпреки че опростените задачи за окабеляване може да изглеждат лесни, много от тях са изпълнени с потенциални опасности, ако не знаете точно какво правите.

Когато се съмнявате, обадете се на професионалистите.

Това ръководство е по-важно при електрическа работа, отколкото във всяка друга област за подобряване и ремонт на дома,

просто защото рисковете от неправилно извършена електрическа работа са толкова големи.

Намирането на надежден електротехник означава отваряне на телефонния указател и избор на някой, който да звучи добре.

Ако имате късмет, можете да получите препоръка от приятели или семейство. Друга срещана практика е да погледнете за различните фирми какво пишат хората в интернет за тях.

Гугъл примерно следи много стриктно за фалшиви отзиви и можете да му се доверите.

Уебсайтовете за подобряване на дома, които свързват професионалисти със собственици на жилища, улесниха много лесно процеса за намиране на висококвалифицирани работници.

Тези сайтове ви позволяват да търсите по области, като гарантирате, че няма да получите списък с електротехници, които живеят часове от дома ви.

Лицензиране, сертифициране, дългогодишен опит и много други важни критерии са изброени, за да можете да ги търсите. Можете дори да четете отзиви на потребители, написани от бивши клиенти точно като вас.

Тези прегледи могат да бъдат безценни, тъй като те дават представа за начина, по който електротехникът работи по време на работа.

Не забравяйте, че безопасността трябва да бъде вашата първа грижа във всеки проект за подобряване на дома и още повече, когато се занимавате с електричество.

Може да спестите няколко лева, като се опитате сами да инсталирате тази лампа или контакт, но ако сгрешите, буквално можете да загубите дома си от пожар!

  • Прочетете повече за електричеството в свободната енциклопедия тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *