Инструменти за ел техник – Електротехническо оборудване

инструменти за ел техник

Наличието на професионално електротехническо оборудване и инструменти за ел техник е основен приоритет за всеки лицензиран електротехник. Всъщност придобиването на най-важното за набора от инструменти за електротехник е първото нещо, което правят най-амбициозните стажанти-електротехници, след като бъдат приети в програма за чиракуване на електротехник.

Помощник-стажант, който сериозно се занимава с кариера като електротехник, ще знае, че добрият комплект инструменти за ел техник е от съществено значение. Правилният комплект инструменти за електротехник и умелото използване на всяко оборудване, могат да направят помощник електротехника в професионален.

Лицензиран електрически работник обикновено носи чанта с колан за инструменти, за да държи различните инструменти и оборудване за електротехника. Но какви са основните инструменти за електротехник?

Какви са основните инструменти за електротехника? Изграждане на подходящ списък с инструменти за помощник ел техник

Докато списъкът с електротехнически инструменти и оборудване е обширен, електротехниците, наети от работодател, обикновено не доставят по-скъпите електрически инструменти или оборудване. Те обаче често използват собствените си ръчни професионални електротехнически инструменти, които най-често се използват.

И така, какви са основните инструменти за електротехник? Списъкът за начинаещите електротехници трябва да започне с набор от професионални качествени клещи за електротехници. Видът на клещите, които най-често се срещат в основни електротехнически инструменти и оборудване, са електротехнически клещи с общо предназначение (известни също като клещи на линеар), диагонални електрически клещи (известни също като странични фрези) и иглени клещи. Това “трио” ръчни инструменти съставлява основния комплект клещи за електротехници:

 • Електрически клещи за общо ползване / електрически клещи за общо ползване – за рязане, огъване, кримпване и изтегляне на кабели.
 • Клещи за електротехник с диагонално / странично рязане – за по-малки габарити, понякога се използват и като захващащ инструмент за отстраняване на пирони и скоби.
 •  Електрически клещи с иглени носове – имат дълъг, конусен захващащ нос, за по-малка и по-фина работа. Някои електрически клещи с иглени носове имат вграден нож.

Разбира се, въпросът „Кои са основните електротехнически инструменти, използвани от лицензиран електротехник“, наистина започва с професионални клещи и завършва с огъване на тръби. Инструментите за огъване, които използват по-интелигентен дизайн на електротехника, разполагат с прецизна скала с лесна за четене референтна диаграма за по-лесни и по-равномерни завои на тръбите. Професионалният комплект инструменти за електротехник обикновено ще се състои от множество накрайници, за тръби с различни размери, използвани за електрически приложения.

Професионалният комплект инструменти за електротехник

 • За отстраняване на изолация – част от комплект инструменти за електротехник с уникални остриета за рязане и снемане на изолация на проводници, без да навреди на същественият проводник.
 • Ножове за кабели – нито един комплект инструменти за електротехник на начинаещ техник не би бил пълен без кабелни ножове за електротехник; високо ефективни резачи, използвани за прерязване на голям кабел.
 • Мултицет – в горната част на всеки списък с инструменти за помощник техник е, мултиметърът който помага за отстраняване на неизправности в електричеството. Мултиметрите са ръчни цифрови или аналогови професионални електротехнически инструменти, работещи с батерии, използвани за откриване на неизправности; за измерване на напрежение, съпротивление, ток и други видове електрически измервания.
 • Стъпка – свредло за рязане на метал, често използвано от лицензиран електротехник. Обикновено има 1/8-инчови режещи ръбове с диаметър на стъпка и се използва за създаване на персонализирани отвори; например в електрическо табло за прекъсвач или електрическа разпределителна кутия.
 •  Проволка  – често срещана част от всеки набор от инструменти за електрически електротехници, използвана за прокарване на кабели през стени и тръбопровод.
 • Инструменти за кримпване – нито един основен електроинструмент и комплект оборудване не биха били пълни без инструменти за кримпване. Независимо дали ръчно или хидравлично, кримпващи инструменти се използват от електротехник за огъване, рязане, оголване и кримпване на кабелни гилзи или обувки.
 • Тестер за изолационно съпротивление – наричан още омметър. Специализиран компонент на електротехник на стажанта , използван за измерване на електрическо съпротивление (обратното на електрическия ток). Микроомметрите правят измервания с ниско съпротивление, мегаомметър или Megger ™ измерва големи стойности на съпротивление.
 • Тестер за земна повреда – обикновен инструмент за електротехник, използван за проверка на работата на защитена стена на земна защита.

Други често срещани инструменти и оборудване

Инструменти за помощник техник или професионален електротехник в списъка включват отвертки, чукове, свредла, длета и фенерчета. И не забравяйте един от ключовите елементи във всеки списък с инструменти за техници. Специално проектирани гумени ръкавици, които трябва да се носят на всеки лицензиран електротехник, както и кожени защитни капаци за електротехник. Предлага се в различни класове; ниско и високо напрежение.

Професионални инструменти за ел техника; Как да направите селекция от инструменти

Инструментите на всеки лицензиран електрически работник, независимо дали стажант в обучение, помощник електротехник, електроизпълнител, трябва да бъдат висококачествени. Специални професионални електротехнически инструменти, произведени с оглед на лицензирания електротехник.

Направете интелигентен избор на електрически инструменти. Потърсете тежки електротехнически инструменти и оборудване, изработени от висококачествени материали, които издържат на висока употреба. Ковани професионални електротехнически инструменти, които са термично обработени за допълнителна здравина. Професионалните електротехнически инструменти обикновено се състоят от конструкция с високо въглеродна стомана. Съвет: потърсете закалени с лазер остриета на клещи за електротехници.

Добър комплект инструменти

Един добър комплект електрически клещи и други ръчни електротехнически инструменти трябва да имат удобни, лесни за хващане дръжки. Най-малкото покритие с използване на материал, който е текстуриран и / или устойчив на хлъзгане. Оптималните клещи за електротехници имат ергономични дръжки. Те обикновено представляват най-добрият избор на инструмент за помощник електротехник за удобно използване през целия ден, с по-малък шанс за стрес или нараняване при използване.

Когато избирате електротехнически инструменти за ел техник и оборудване

Избирайте “тръбогиби” с дълбоко назъбена стъпка, за да предотвратите приплъзване, когато се използва. Дизайн с повдигнати или гравирани, лесни за четене маркировки и скалата с точност до степен за равномерни завои на тръбите. Леките алуминиеви огъвачи са по-лесни за работа. Но се уверете, че вашият избор на инструмент е подложен на топлинна обработка за допълнителна здравина.

    Когато избирате комплекта си електрически клещи, електрическите клещи с дълги носове с назъбени челюсти ще осигурят по-сигурен захват. Потърсете електрически клещи с подсилен фланец. Клещите за електротехници, поставени с шарнирен дизайн, изискват по-малко сила и са по-лесни за използване.

    Професионалните електротехнически инструменти и оборудване като ножове за кабели трябва да бъдат прецизно шлифовани, с втвърдени режещи ръбове за по-точни, по-чисти срезове. Комплект инструменти за ел техник, състоящ се от цветно кодирани дръжки, добавя удобство; те се намират по-бързо, когато е необходимо.

инструменти за ел техник
ел техник Варна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *