Надграждане на електрически услуги – Важни опасения

надграждане електрически услуги

Надграждане на електрически услуги може да е нужно при по-старите домове. Често съдържат окабеляване и електрически услуги, които не отговарят на настоящите строителни норми.

Много застрахователни компании отказват да покрият застраховката, които включват тези продукти, така че е необходимо електрическо надграждане. Собствениците на жилища се нуждаят от квалифициран електротехник за тази обширна работа, но има няколко съображения, на които трябва да се обърне предварително внимание, за да се гарантира, че този проект върви гладко.

Какво представлява услуга 63 ампера?

Къщите, построени преди 1960 г., вероятно включват 63-амперна услуга. По това време 63 ампера бяха достатъчни за захранване на типичен дом. Въпреки това, повече уреди и електрически устройства изискват по-голямо количество енергия и много домове са модернизирани. Днес всички новопостроени жилищни сгради включват 100-амперна услуга, а някои са оборудвани с 200-амперни услуги.

Повечето експерти се съгласяват, че 63-амперните електрически услуги по своята същност не са опасни. Но те ограничават количеството мощност, до което може да се осъществи едновременен достъп. Работата с повече от един уред може да не е възможна при 63-амперна услуга, докато 100-амперна електрическа услуга би могла да се справи без проблем с това натоварване.

Необходимата услуга във вашия дом трябва да се изчислява въз основа на потенциалното натоварване. Тази цифра включва очакваното натоварване въз основа на броя вериги, техния размер и общия размер на дома.

По принцип в едно нормално жилище с една кухня един бойлер и три климатика е достатъчна услугата от 63 ампера.

Как да разберете, че вашите 63-амперни услуги трябва да бъдат надстроени

Не винаги можете да разберете какво ниво на електрическо обслужване е инсталирано във вашия дом. На етикетите, отпечатани на вашите предпазители или на прекъсвача, не може да се разчита напълно. Вашето електрическо табло може да е било подменено, без действително да надграждате услугата, което означава, че системата все още може да е недостатъчна за вашите нужди от захранване.

Много хора предполагат, че изгорелите вериги или прекъснатите прекъсвачи са индикация, че са необходими електрически подобрения. Макар че това може да е така, не е непременно вярно. Веригата ще изключва и прекъсвачът, когато тази конкретна верига е претоварена. Добавянето на нова верига и разделянето на товара върху повредената верига са две бързи решения.

Как да разберете, че вашите кабели трябва да бъдат надстроени

Необходимостта от надстройка зависи главно от състоянието на окабеляването. Ако обвивката все още е непокътната и окабеляването не е фалшифицирано, може да не се нуждаете от надстройка. Вашата застрахователна компания или брокер на недвижими имоти може да не се съгласи и застраховането или продажбата на дома ви може да превърне електрическото надграждане в приоритет.

Разгледайте окабеляването и клемите на вашата система. Ако обвивката се е влошила, на места или по време на целия цикъл, окабеляването трябва да бъде заменено. Но имайте предвид, че някои домове имат частично подновяване – откритото окабеляване е променено на съвременен продукт, но старото окабеляване все още може да се намери зад стените, под подови настилки и в други трудно достъпни зони.

Частични надстройки често се извършват, когато само избрани вериги са износени или остарели. Но в съвременните пазарни условия е много по-достъпно да се надгражда цялата електрическа система наведнъж, като се гарантира, че всички окабелявания са актуални и безопасни.

Как да наемете подходящия електротехник

Разгледайте местните ви списъци, за да намерите лицензиран електротехник в района. Уверете се, че този професионалист има опит с този стил на работа който да прави надграждане на електрически услуги.

Попитайте за гаранцията на електротехника! Поискайте фирмата изпълнител да напишат точно какво покриват техните услуги. Целият проект трябва да бъде включен, като се допускат само минимални допълнителни такси.

Оценки на разходите

В зависимост от местоположението и разходите за материали, надстройването до 100-амперна услуга с ново табло ще струва около 3500 лева. Това число представлява текущата средна стойност, но размерът на вашия дом и регионалните цени ще повлияят и на разходите.

Ще е нужно да се свържете и с доставчика на електроенергия, който да вдигне мощността от 63А на 100А

Цените на труда също могат да диктуват цената. Наемането на лицензиран електротехник често е по-скъпо от обикновен техник, но си заслужава инвестицията. Техният опит е безценен. В много региони нормативните актове посочват, че лицензиран електротехник е единственият професионалист, който може да завърши този тип проекти.

Електрическите надстройки са неизбежни в много по-стари домове. За целите на застраховката и за да сте сигурни, че нуждите ви от електроенергия са изпълнени, може да се наложи надстройка до 100-амперна услуга. Замяната на старите ви окабелявания с модерни и доказани в качеството си кабели добавя безопасност към вашия дом. Не забравяйте да наемете професионален електротехник, който да се справи с тези подобрения вместо вас, и ги считайте за важна инвестиция в имота.

Може да разгледате също в Уикипедия, свободната енциклопедия – Електрическа Инсталация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *